HaagsPopPodium Muziek Het begin van Nederpop

Het begin van Nederpop

nederpop

De release van ‘Kom Van Dat Dak Af’ door Peter en zijn Rockets, de eerste echte Nederlandstalige rock & roll hit in april 1960, wordt vaak genoemd. Dit nummer bekeerde een hele generatie tot nieuwe muziek die ze hoorden op hun transistorradio’s. Toen het uitkwam op ongeveer hetzelfde moment dat Amerika via AM-radiostations luisterde naar platen van Little Richard of Elvis Presley die ook eerder dat jaar waren uitgekomen! Maar dan ga je voorbij aan het feit dat er in het buitenland al een ondergronds bestaan bestond achter deze trend die Rock n’ Roll wordt genoemd sinds 1957. Met groepen als The Tielman Brothers die Nederlandse podia onveilig maakten vanaf 1957 en die snel populair werden in heel Europa voordat ze terugkwamen naar huis waar meer mensen ze ook zouden horen.

Zodat je het moment kunt herinneren met een tastbaar en uniek aandenken, hebben we gekozen voor het uitbrengen van hun eerste single. Op een onbekende datum in 1958, maar voor altijd meer bekend als Rock Little Baby Of Mine!

Dansmuziek

De titel van dit artikel is Bill Haley’s ‘Rock Around The Clock’ dat de eerste rock and roll hit in Amerika was. Het klinkt veel opwindender dan alle andere soorten dansmuziek voor die tijd, dus de mensen waren wilder als ze erop dansten!

Het geluid van Rock and Roll klinkt die zomer als een rage, wat ertoe leidt dat veel mensen hun eigen feestjes beginnen met deze nieuwe muziek. In september publiceert Tuney Tunes een ooggetuigenverslag van zo’n feest in Connecticut waar het hele publiek rond waggelt terwijl ze dansen op Shake Rattle And Roll compleet met whiskey flessen die in poses worden gegooid voor het maken van foto’s!

Springen

De bloeddorstige dodendans is een hoofddraaiende, lichaamsverstuikende aangelegenheid die voor de doorsnee mens onmogelijk te volgen zou zijn. De performers zijn ongelooflijk lenig en lijken bijna gewichtloos als ze om elkaar heen springen in een eindeloze reeks intense omhelzingen. Gevolgd door worpen of worpen in de menigte aan beide kanten als stenen die over het water worden gegooid (Tuney Tunes).

Film

“Rock Around The Clock” van Bill Haley and the Comets werd uitgebracht in maart 1956. Het bereikte nummer vier op Elseviers Weekblad’s top tien lijst voor best verkochte singles dat jaar, voordat het in Amerika doorbrak met een verschijning op nummer één drie maanden later! Toen deze film uitkwam – waarin authentieke rock & roll danspasjes van jongeren uit heel Nederland werden vastgelegd – leek de hemel ook onbegrensd; maar de autoriteiten waren niet zo optimistisch over de invloed of populariteit ervan: met name die rond Apeldoorn, die vertoningen verboden omdat het zoveel onrust veroorzaakte onder de bewoners daar (hoewel Leeuwarden ze wel liet spelen). Maar Gouda zou anders zijn…

Nieuw Fenoneem

De muziek van The Beatles was oorspronkelijk bedoeld als anti-establishment. Naarmate het zich verspreidde over Amerika, begonnen meer mensen te luisteren en sommigen namen aanstoot aan hun teksten die kritisch waren tegen de normen van de samenleving voor die tijd, terwijl anderen het nieuwe geluid met open armen accepteerden; maar in Nederland was er geen ontkomen aan om geconfronteerd te worden met een ramp in september 1956, want ook zij zouden rock & roll een niet te stoppen nachtmerrie laten veroorzaken!

Het tij keren

De Nederlandse omroepen proberen nog steeds het tij te keren. Ze laten alleen komische, maar vooral nietszeggende vertalingen zien van ‘Rock Around The Clock’ van De Spelbrekers en Willem Word Wakker – een vrije bewerking van een Everly Brothers hit die niets van de opwinding van echte rock & roll platen heeft.

Radio

Tegenwoordig kun je geen echte Nederlandse jongere meer zijn zonder overal een mening over te hebben. “Ik hoorde rock & roll in de snackbar en daar gingen alle mensen naartoe die wilden luisteren”, zegt Andy Tielman (71), frontman van The Tielman Brothers met nostalgie in zijn stem. En dat deden wij ook!

De eerste rock & roll bands worden gevormd door jongeren uit Nederlands-Indië. Velen van hen spelen gitaar in Hawaiiaanse groepen, en als die interesse snel wegebt stappen ze over op instrumenten met een meer conventionele bezetting zoals bas of drums.

Klanken

Alle rockers in dit boek zijn goede muzikanten met gevoel voor showmanship. Ze weten hoe ze je op het podium moeten brengen en maken een entree als geen ander! Als het zover is, zorgt hun muzikale achtergrond van krontjong en hawaiiaans voor precies genoeg geluid dat je oren de hele avond tevreden houdt.

De Tielman Brothers zijn een familieband uit Surabaya die al sinds hun kindertijd samen optreedt. Ze staan bekend om hun unieke sound en meeslepende optredens, die ze te danken hebben aan jaren op het podium als kinderen met KNIL-soldaten!

De familie Tielman verliet hun huis in 1953 en maakte de reis naar Nederland. In deze periode hoorden zij voor het eerst ‘Rock Around The Clock’, waarover Andy het volgende zegt: “Vlak voor ons vertrek luisterden we op een Amerikaans radiostation naar wat er zou gebeuren als we daar nog waren”

Countrymuziek

Het was zo geweldig om dit nummer te kunnen spelen voor ons dansfeest! We hebben altijd van countrymuziek gehouden, en het paste precies bij al het andere dat we speelden. Om ze dansbaarder te maken, heb ik wat rollende baslijnen en een paar afterbeats toegevoegd bovenop wat je in de originele opname hoort – wat al die langzame dansjes veel leuker maakte 🙂

Toen de Tielman Brothers voor de eerste keer in Den Haag optraden, werden ze begroet door oude bekenden en Nederlanders. Zo is het allemaal begonnen: Met één concert dat iets bijzonders begon!

Op het podium

De broers baren opzien met hun spectaculaire podiumact, waarbij ze gitaren in het rond gooien en de bas manipuleren met drumstokken. Dit is hier nog nooit vertoond! De groep is uitgenodigd om in Brussel op te treden tijdens Wereldtentoonstelling 1958 van 17 april tot 19 oktober. Ze spelen dan in het Hawaiian Village Pavilion als onderdeel van verschillende acts waaronder: “The Singingokingers.”

“Op de Expo speelden we als pauzeprogramma, maar het was ongelooflijk geweest. Meteen kwam er iemand naar ons toe die een album van onze muziek wilde uitbrengen.”

De band nam dit aanbod onmiddellijk aan, aangezien succes kan worden afgemeten aan hoeveel mensen willen wat je hebt gemaakt! ‘Rock Little Baby Of Mine’ verscheen op Fernap Records – Belgisch label voor al je rock & roll behoeften!”

Mozart

De Nederlandse media was niet erg blij toen we ons album opnamen voor de Vlaamse TV en nog minder dat het klonk als 18e eeuwse rock. De liedjes zitten vol passie, woede en melodieën uit vervlogen eeuwen!

De Tielman Brothers werden benaderd door verschillende Duitse nachtclubs, vooral in de snelgroeiende havenstad Hamburg. Er is veel werk voor groepen die zowel rauw publiek als zeelui kunnen vermaken; hier kwamen ze dan ook terecht met hun groep na de wereldtournee door Europa!

Beatles

“Ik zat vroeger in een band en wij waren beter dan de Engelse bands omdat ze ons niet konden verstaan als we Duits spraken. De Beatles kwamen naar ons kijken, gewoon voor de lol of soms was het echt spannend.”

Veel mensen hielden toen van rock’n’roll maar er was ook concurrentie tussen sommige groepen zoals The Rolling Stones die hun geluid helemaal voor zichzelf wilden terwijl Amerikaanse muzikanten totaal andere stijlen hadden: “We speelden ook country muziek met deze banjo!”

De grote successen

De Tielman Brothers, een Nederlandse band die evenzeer van rock and roll hield als van Elvis Presley, konden het alleen in Duitsland maken, waar hun sound meer geschikt was voor nachtclubs. Toch slaagden ze erin door hun trouwe fans – zelfs wanneer andere landen hen niet met open armen omarmden zoals Frankrijk of Italië!

Historie

De Tielman Brothers, een Nederlandse popgroep van twee broers, krijgen nu eindelijk hun verdiende loon in de geschiedenisboeken. In de afgelopen jaren hebben ze een eervolle plaats gekregen tussen andere muzikale grootheden na succes te hebben geboekt met meerdere albums onder Teleac Records Nederpop Met Hart En Ziel. Één aflevering alleen al wijdde een hele schijfruimte aan hen en Andy’s carrièreprestaties ook buiten de muziek!

De voormalige frontman van de band treedt nog steeds incidenteel op. Zo deelde hij nog niet zo lang geleden het podium met Dinand Woesthoff van Kane die zich daarmee nadrukkelijk in de traditie indierock plaatst.

“Al die waardering is prachtig”, zegt Willeke Alberti indringend. “Om eerlijk te zijn waren we er zelf nooit zo mee bezig. De belangrijkste vraag in de groep was hoe kunnen we als muzikanten overleven? Of er volgende maand nog eten is?” Maar ik ben blij dat Nederlanders ons toch in hun hart hebben gesloten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *