HaagsPopPodium Muziek Muziekstad Den Haag

Muziekstad Den Haag

Gitarist Dennis van Leeuwen zei ooit in een interview: “Kane zou heel dicht bij een Rotterdamse band hebben gestaan. In die tijd woonde de geboren Haagse er al jaren.” Sire Dinand Woesthoff woonde wel Gorinchem maar bracht zijn eenentwintigste ook door! Waarom deze verandering? Je leest er alles over in aflevering één van ‘Van Eigen Bodem’.

Den Haag, een kleine stad in Nederland, is de thuisbasis van vele bands van wereldklasse. De jongere generatie zal Di-rect en Anouk noemen, terwijl de oudere generaties misschien Golden Earring of Shocking Blue naar voren zullen brengen, maar dat geldt niet alleen voor hen; voor degenen die hier zijn opgegroeid komen op zijn minst enkele van je favoriete artiesten uit het Haagse Bos. Wat betekent dat? Het betekent dat er geen betere plek is dan waar je woont!

Tielman Brothers

De familie Servaas zit al generaties lang in de muziekbusiness. Ze zijn een begrip in Den Haag, waar ze bladmuziek en nieuwe instrumenten verkopen aan muzikanten uit de hele stad – zelfs in een tijd dat de rock ‘n’ roll net van de grond kwam!

De jonge en enthousiaste verkoper, Nico Servaas buit zijn hustle uit met een sponsordeal van het Britse gitaarmerk Burns. Hij heeft het zo geregeld dat bekende muzikanten hun nieuwe merchandise in ieder geval één keer in Nederland kunnen showcasen voordat ze weer op tournee gaan of een album in het buitenland uitbrengen!

Het succesverhaal geldt niet alleen voor rockers maar ook klassieke artiesten maken gebruik van deze vorm van reclame want mensen willen zo snel mogelijk verse tunes nadat ze die live hebben gehoord.

Golden Earring

Servaas is een echte ontmoetingsplaats voor muzikanten. De professionals komen er op zoek naar gitaren, drums en andere apparatuur. Terwijl de tieners gewoon hun muziek willen spelen met de prachtige instrumenten van Servaas, die zijn gebruikt door helden als Golden Earring’s Rinus Gerritsen of Peter Vink van Q65

Het probleem? Ze zijn veel te duur – zeker als je niet weet hoe een elektrische gitaar werkt!

Terwijl de wereld van de muziekproductie steeds concurrerender wordt, is één man erin geslaagd een manier te vinden voor artiesten in heel Europa om hun werk naar buiten te brengen zonder bang te hoeven zijn dat het niet zal worden gespeeld. Nico Servaas is wat je noemt een eerlijke zakenman: hij geeft zijn beats gratis weg zolang ze hem kunnen terugbetalen wanneer dat nodig is. Mmaar op zijn beurt speelt elke band op instrumenten of geluidsapparatuur van topkwaliteit omdat grotendeels dankzij deze genereuze zet van Servais veel getalenteerde muzikanten vroeg succes hebben gevonden. Wat er vervolgens toe heeft geleid dat andere succesvolle acts ook zijn hulp willen!

Het begin van de jaren zestig is een tijd van verandering voor Servaas en de muziekindustrie in het algemeen. De gouden oorbellen, Q65s (en anderen) zijn doorgebroken naar internationaal succes met hun rock n’ roll geluid gevoed door versterkers die alles wat ze aanraken doen schudden! Ze komen altijd naar de stad om nieuwe spullen uit te proberen en ontmoeten elkaar ook af en toe in een klein winkeltje genaamd “Servaas”. Het duurt niet lang voordat we worden overspoeld door jonge mensen die ons vragen of we iets verkopen dat lijkt op wat Livin Blues doet, omdat ze alles over hen hebben gehoord van een jongen die gek werd van een gitaar te veel. Maar maak je geen zorgen…dat doen we!

Sandy Coast

Servaas was ooit de vriendelijke muziekhandelaar, maar na verloop van tijd werd hij meer een heler die alleen mensen binnenliet als ze iets te zoeken hadden. De mensen gingen er niet meer heen omdat Rinus Gerritsen de voorkeur gaf aan zijn oude concurrent met een beter assortiment en betere prijzen; ook al verkocht Servaas van toen tot nu nog wel eens instrumenten!

Op een tropisch eiland beleeft ’s werelds meest individualistische en geraffineerde muzikant zijn laatste dagen. Hij heeft zich in 1994 verkocht aan concurrenten, maar het lijkt erop dat hij ze niet al te veel zal missen, omdat ze langzaam alles hebben afgenomen wat er toe deed. Geld van een oude man die zich nauwelijks kan herinneren hoe het leven was voordat dit allemaal gebeurde.

Kane

Een band als Di-Rect kan niets te maken hebben gehad met de muziekwinkel van Nico Servaas; hij sloot zijn winkel toen de leden van Di-rect nog op de lagere school zaten. Maar toch, dat ze uit Den Haag komen is hen niet slecht bevallen! Als je deze opkomende artiest voorstelt hoor je vaak “Oh ze horen bij die groep? Ja, die heeft een goede reputatie als één van de Nederlandse rocksteden.” Eigenlijk geldt dat de laatste jaren meer in het algemeen: Niet alleen maakt hun nabijheid elke associatie minder zinvol, maar ook het rechtstreeks bezoeken van artiesten zal moeilijk te weerleggen zijn hoe niet-lokaal deze muzikanten werkelijk zijn (hoewel ik er zeker van ben dat sommigen het zullen proberen).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *