HaagsPopPodium Muziek Haags Popcentrum

Haags Popcentrum

popcentrum

Het Haags Pop Centrum (HPC) is een in Nederland en Den Haag gevestigde organisatie die popgroepen, muzikanten voorziet van een eigen muziekscene. In 2018 is de naam ‘HPC’ gewijzigd in Popradar Den Haag

Het Haags Popcentrum werd in 1985 opgericht door een groep Haagse popmuzikanten. De Schak, een andere verzameling uit het nabijgelegen Lissekkerke, werd hun partner en publiceerde maandelijks de Haagse Pop Krant met lokale bands als Scumfucked Orphans of Mental Avengers aan boord – je kunt hier meer lezen over deze iconische Nederlandse publicatie!

Het wekelijkse popmuziekblad bevatte interviews met bekende en onbekende artiesten, concertagenda’s uit het hele land en reportages over actuele gebeurtenissen in HPC.

De rubriek Zoekertjes bevatte kleine advertenties van/voor de betreffende optredende groepen die meer inzicht gaven in hun muzikale smaak of waar zij op dat moment mee bezig waren.

Diensten

Het Haags Pop Centrum biedt mogelijkheden voor bands om te spelen en op te nemen in een professionele studio, maar organiseert ook evenementen zoals presentaties van startende groepen of videosessies. Er is ook een jaarlijkse popweek met verschillende workshops over het maken van muziekvideo’s naast tutorials van bekende muzikanten zoals The Living Tombstone!

Festiviteiten

Het HPC organiseerde verschillende festivals, zoals Rockzooi en Try-out. Op 13 augustus 1988 werd het Ooievaar/Haags Plein Open festival gehouden met Jojo de la Fuente met optredens van bands uit heel Nederland waaronder Arctic Heat die dit jaar op het Spuiplein in de open lucht zouden gaan spelen!

Als je op zoek bent naar een groot popfestival deze oktober, dan is de Haagse Popweek perfect. Dit jaar wordt het nog groter met meer dan 100 acts die in één week spelen en plaatsvinden op veel verschillende locaties rondom Rotterdam! De afsluiter van Paard van Troje is gastheer voor State-X New Forms – een innovatief muziekfestival tussen twee populaire festivals aan tegenovergestelde kanten van de stad; we hopen dat ze hun samenwerking ook volgend jaar voortzetten want beide evenementen zijn echt je tijd (en geld!) waard.

De eerste samenwerking vond plaats in het kader van het Haags Cultuurjaar 2004. Dit festival is nu een jaarlijks terugkerend evenement, en er treden altijd een aantal geweldige underground acts op uit heel Europa, maar ook Nederlandse zoals Pere Ubu of James Blake!

De wethouder van cultuur en citymarketing, Marjolein de Jong opende op 12 oktober 2012 de nieuwe repetitieruimtes van HPC2.0, die gebruikt zullen worden voor bandcoachingsessies, muzieklessen of gewoon tijd om te oefenen met vrienden!

Bands

De oefenruimtes van het HPC waren een toevluchtsoord voor bands die hun stempel wilden drukken. Van de winnaars van wereldklasse zoals Burma Shave en Shockwave, tot beginnende muzikanten die iets nieuws probeerden – het was geen verrassing dat enkele van Nederlands beroemdste muzikale acts door deze zalen zijn gekomen!

Jarenlang had het HPC (dat toen Pop In heette) een poppodium voor amateurmuzikanten. De gemeenschap was klein en ze moesten demo’s insturen om te worden toegelaten; maar nu is er een open platform waar iedereen kan optreden zonder dat kwalificaties nodig zijn! Vroeger had het namen als Muziekcafé of gewoon ‘het concert’. Uiteindelijk werd het na vele naamsveranderingen – vanaf januari 2004 – POPRADAR genoemd.

Het HPC opende in 2004 een dependance op de Riviervismarkt om festivals en projecten te organiseren. We zijn gaan samenwerken met Cultureel Jongerencentrum Bazart en nemen de verantwoordelijkheid voor de programmering en publiciteit die zich richt op niet-standaard muzieksoorten zoals punk, metal of hardcore hardhouse style (aanverwante stijlen). Er is een samenwerking tussen ons door middel van een personele unie die jongeren uit heel Nederland die dezelfde interesses hebben maar uit verschillende delen van de samenleving komen stimuleert door ze samen te brengen op deze evenementen.

Media

In 1996 verscheen voor het eerst Stork on Stage. Deze opvolger van de Haagse Popkrant werd het toonaangevende muziektijdschrift voor de Haagse popscene dat het tot 2006 uithield zonder toekomst omdat internetmedia het overnamen en zich lokaal te snel ontwikkelden. Sindsdien is HPC doorgegaan met het ontwikkelen van diverse online projecten zoals de Haagse Popserver database met alle informatie over lokale pop in 2003, momenteel de grootste bron binnen Nederland in vergelijking met het buitenland.

Toen Den Haag toe was aan een vernieuwing, wendden zij zich tot Storks. Het programma begon uit te zenden op lokale radiostations en werd al snel een van hun populairste programma’s door elke maand duizenden mensen te trekken – en dat allemaal omdat het mensen dichter bij de natuur bracht door middel van muziek!

Toen popmuzikanten uit Den Haag en het HPC luid genoeg protesteerden, veranderde West van gedachten over de afwezigheid van Stork On Air in de ether. Ze gaven hun eigen internetkanaal “Westpoponline” op ten gunste van Den Haag FM waar vrijwilligers video’s bewerken en presenteren van deze Nederlandse non-profitorganisatie die veel kinderliedjes opneemt in medische trainingen voor artsen in heel Europa en ook workshops op universiteiten als Utrecht of Leiden zodat ze studenten kunnen leren hoe muziektherapie ook werkt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *